Παρασκευή, 29/03/24
Ευρώπη

Τα “μεροκάματα” των ποδοσφαιριστών στα ευρωπαϊκα clubs! (photos)

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η UEFA ανακοίνωσε την ετήσια έκθεση της, που αφορά το χρηματικό ποσό που πλήρωσαν σε μισθούς ποδοσφαιριστών όλοι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι το οικονομικό έτος 2015.

Το ποσό, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, ανερχόταν στα 10,6 δις ευρώ. Το ποσό αυτό έχει αυξηθεί κατά περίπου 8% από το προηγούμενο έτος. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι ομάδες που “κυριαρχούν” σε αυτόν τον τομέα.

Όπως διαπίστωσαν οι αναλυτές οικονομικών της ΟΥΕΦΑ, από τα 17,2 δισ. ευρώ που ξόδεψαν οι 679 σύλλογοι των πρώτων κατηγοριών, το 62% πήγε στις τσέπες των ποδοσφαιριστών.

Στα λειτουργικά έξοδα ξοδεύτηκαν 5,5 δις ευρώ, ενώ 605 εκατ ήταν τα λοιπά(μη λειτουργικά) έξοδα! Επίσης, στο ίδιο ποσό (605 εκατ. ευρώ) κυμαίνονταν και τα χρήματα που “δαπανήθηκαν” για αγορές ποδοσφαιριστών.

Τα τελευταία 20 χρόνια, είναι ενδεικτικό, πως τα χρήματα με τα οποία αμείβονται οι ποδοσφαιριστές έχουν αυξηθεί 7 φορές, με τον ετήσιο αριθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 10%. Πρέπει να επισημάνουμε πως σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρώπης βρίσκεται μόλις στο 1,5%.

Σχετικά με τον δείκτη “έξοδα για μισθούς προς συνολικά έσοδα”, που είναι από τους σημαντικότερους στην λειτουργία των clubs, το 62,1% έγινε 63%. Βέβαια, η αύξηση αυτή δεν σημαίνει κάτι, καθώς το ποσοστό παραμένει χαμηλότερο από την εποχή πριν το Financial Fair Play.

Σχετικά με τα πρωταθλήματα οι μεγαλύτεροι μισθοί δίνονται στην Πρέμιερ Λίγκ! Ο μέσος όρος για κάθε ομάδα ανέρχεται στα 134,5 εκατ. ευρώ, ενώ όλες οι ομάδες μαζί έδωσαν στους ποδοσφαιριστές τους 2,7 δις ευρώ. Μετά ακολουθεί η Serie A με 1,25 δις ευρώ και μέσο όρο 60,5 εκατ. Η Super League βρίσκεται 17η με μέσο όρο μισθών τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το ποσοστό των εσόδων που πηγαίνει στους μισθούς, η ελληνική Σούπερ Λιγκ δεν έχει καλή επίδοση με 71%. Γερμανοί, Σουηδοί και Νορβηγοί καταφέρνουν να πληρώνουν στους ποδοσφαιριστές μόλις το 50% από τα συνολικά τους κέρδη.

Αναλυτικά τα στοιχεία για τα 20 κορυφαία πρωταθλήματα:

uefa_ereyna

Όσον αφορά τις ομάδες πρώτη σε μισθούς έρχεται η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην κορυφή με 340 εκατ. ευρώ. Μετά ακολουθούν οι Ρεάλ Μαδρίτης (289 εκατ.), Τσέλσι (284 εκατ.), η Μάντσεστερ Σίτι (276 εκατ.) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (266 εκατ.). Πρέπει να επισημάνουμε ότι 9 ομάδες ξόδεψαν πάνω από 200 εκατ ευρώ, την ώρα που το φράγμα των 100 εκατ το “έσπασαν” 24 ομάδες.

Αναλυτικά η λίστα με τις ομάδες:

players_payments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

This Is Sport... What?

Υπάρχει άθλημα που… τρως Pancakes και πέφτει ξύλο!

Ένα άθλημα που προέρχεται από το… μακρινό 1199 στα Μίντλαντς της Βρετανίας! Λέγεται Atherstone Ball Game και πρόκειται...
Old Stories

Ο Λεβαντόφσκι είχε φτάσει κοντά στον Παναθηναϊκό! – Γιατί...

Αλήθεια, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν γνωρίζαμε το τι θα είχε συμβεί στο μέλλον; Αυτό...
Ισπανία

“Ο Μέσι πρέπει να είναι ο επόμενος προπονητής της...

Άπαντες θα ήθελαν να δουν τον Μέσι ξανά στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο υπάρχει και... κάποιος που τον θέλει...
Γερμανία

Γιατί η Ντόρτμουντ δεν “ψήθηκε” για τον… Ρονάλντο;

Ο Πορτογάλος αστέρας είχε προταθεί στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ωστόσο αυτή δεν το κυνήγησε.
Εθνική Ανδρών

“Ο αποκλεισμός πονάει, αλλά δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε...

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας έδωσε το... σύνθημα της επόμενης ημέρας, μετά τον αποκλεισμό από τη Γεωργία Ο...