Απόστολος Χαραλαμπίδης

“Στόχος μας η προώθηση ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα”! (photos)

Ο 47χρονος Coach αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο μετακόμισε στον Αστέρα Τρίπολης. Μίλησε για τη φιλοσοφία του ως προπονητής, για τους στόχους της U20 των “Αρκάδων”, αλλά και τους προσωπικούς του, ενώ τέλος σύγκρινε τις Ακαδημίες της χώρας μας με αυτές του εξωτερικού.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Απόστολου Χαραλαμπίδη:

Πριν από λίγο καιρό αναλάβατε την U20 του Αστέρα Τρίπολης. Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με την U20 της ομάδας του Αστέρα;

Όταν σε προσεγγίζει μία ομάδα σαν τον Αστέρα Τρίπολης δεν έχεις το περιθώριο να το σκεφτείς. Πρόκειται για ένα club που βγάζει υγεία, είναι καλά οργανωμένο και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο οργάνωσης για τα δεδομένα της Super League. Ήρθα εδώ και για οικονομικούς λόγους, αλλά και για να συνδράμω στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη νεαρών ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στα τμήματα υποδομών του συλλόγου.

xaralampidis3

Αξιοποιούν, κατά την γνώμη σας, οι Ελληνικές ομάδες τους νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές;

Έχω την αίσθηση πως όχι, πλην εξαιρέσεων. Κατά την άποψη μου, οι νεαροί ποδοσφαιριστές δικαιούνται μία παραπάνω ευκαιρία. Αυτό γιατί υπάρχει η πρώτη ύλη για την εξέλιξη και τη δημιουργία καλών ποδοσφαιριστών στις Ακαδημίες όλων των ομάδων. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει τα παιδιά να δουλεύουν πάνω σε σωστές βάσεις, έτσι ώστε όταν τους δοθεί η ευκαιρία στην πρώτη ομάδα να έχουν πάρει ήδη τα κατάλληλα εφόδια. Θα πρέπει βέβαια και οι ομάδες να δίνουν την ευκαιρία, γιατί μόνο έτσι μπορούν να εξελιχθούν τα νέα ταλέντα.

Πως ένας προπονητής “κερδίζει” την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών του;

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δουλειάς. Είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Αν είσαι σωστός και δίκαιος απέναντι σε όλους, τότε η εμπιστοσύνη από τους ποδοσφαιριστές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

xaralampidis5

Ποιούς στόχους έχετε θέσει για την φετινή περίοδο;

Στόχος δικός μου, αλλά και της διοίκησης, είναι η προώθηση ποδοσφαιριστών από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα. Έπειτα, θέλουμε η U20 να αποδίδει όσο το δυνατόν καλύτερο ποδόσφαιρο στον αγωνιστικό χώρο και ταυτόγχρονα να έχει μία αξιοπρεπή πορεία στην Super League U20.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι για το μέλλον;

Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που προπονώ ομάδα U20 και είμαι ευχαριστημένος με αυτό που κάνω. Σε αυτό βέβαια παίζουν ρόλο και οι συνθήκες που μας παρέχει η διοίκηση, με αποτέλεσμα να εργάζομαι χωρίς προβλήματα. Όπως σας είπα και προηγουμένως, πρωταρχικός στόχος μου είναι να προωθηθούν άμεσα ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα. Στους 5 μήνες που βρίσκομαι στην Τρίπολη, αυτό έχει επιτευχθεί με τους Ευαγγέλου, Συρεγγέλα και Μπαστιανό που είναι ήδη επαγγελματίες και συμμετέχουν στις προπονήσεις και στις αποστολές της πρώτης ομάδας. Επίσης, θα ήθελα να μάθω στους ποδοσφαιριστές να παίζουν σωστό ποδόσφαιρο και να τους “περάσω” το πνεύμα του νικητή.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους ποδοσφαιριστές;

Το βασικότερο για εμένα σε έναν ποδοσφαιριστή… είναι το μυαλό του. Αυτό το λέω γιατί στις ημέρες μας παίζει μεγάλο ρόλο η τακτική. Δηλαδή το κάτα πόσο μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να αφομοιώσει τα συστήματα τα οποία εφαρμόζει μία ομάδα. Βέβαια, θα πρέπει κάποιος να διαθέτει και ταλέντο, έτσι ώστε μέσω των προπονήσεων να δουλέψει τα χαρακτηριστικά του και μόλις προωθηθεί στην πρώτη ομάδα να είναι έτοιμος.

xaralampidis1

Πόσο δύσκολο ήταν να περάσετε την φιλοσοφία σας στους ποδοσφαιριστές της U20;

Καθόλου. Μπορεί να μην διαθέτουν την ποιότητα και την εμπειρία των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα, ωστόσο είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι και μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα. Ο δείκτης νοημοσύνης τους είναι αρκετά υψηλός, πρόκειται για πολύ έξυπνα παιδιά.

Θα μπορούσατε να μας πείτε για τις ιδιαιτερότητες που κρύβει το νεαρό της ηλικίας στους ποδοσφαιριστές σας;

Λόγω της έλλειψης εμπειρίας που έχουν τα παιδιά, προσέχουμε ιδιαίτερα όχι μόνο την αγωνιστική τους συμπεριφορά αλλά και την εξωαγωνιστική. Επίσης, παράγοντες όπως σχολείο, προπόνηση και ψυχολογία είναι αρκετά σημαντικοί και κομβικοί. Ειδικά στην ψυχολογία θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, διότι κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα και προσωπικότητα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε και στα παιδιά που φιλοξενούνται στην Τρίπολη που είναι μακριά από τα σπίτια τους. Βρισκόμαστε κοντά τους, τα καθοδηγούμε και καλύπτουμε όσο είναι εφικτό τον ρόλο των γονέων τους.

Πιστεύετε ότι είναι καλύτερο και προτιμότερο ο προπονητής να ξεκινάει από τις Ακαδημίες και να καταλήγει στη πρώτη ομάδα ή είναι άλλοι οι προπονητές για την Ακαδημία και άλλοι για την πρώτη ομάδα;

Έχω περάσει και από τα δύο πόστα. Και από την Ακαδημία που βρίσκομαι τώρα, αλλά και σαν προπονητής πρώτης ομάδας. Η αλήθεια είναι πως είναι εντελώς διαφορετικό το να δουλεύεις με έμπειρους ποδοσφαιριστές και διαφορετικό με νεαρούς ελπιδοφόρους με το όνειρο να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ως προπονητής της Ακαδημίας πρέπει να έχεις τεράστια υπομονή, γιατί πέρα από το ποδόσφαιρο πρέπει να τους περάσεις και τα μυστικά της ζωής. Ενώ στην πρώτη ομάδα διαχειρίζεσαι επαγγελματίες και τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Στάϊκος Βεργέτης, ο οποίος ξεκίνησε από την Ακαδημία και κατέληξε στην πρώτη ομάδα. Δεν συμβαίνει πάντα αυτό με τους προπονητές, αλλά θεωρώ ότι αποκτούνται διαφορετικές εμπειρίες… που στο σύνολο τους σε κάνουν καλύτερο και σαν άνθρωπο και σαν προπονητή.

xaralampidis4

Διακρίνετε διαφορές στις Ακαδημίες του εξωτερικού με αυτές της Ελλάδας;

Έχω βρεθεί σε ακαδημίες του εξωτερικού και σίγουρα η οργάνωση που παρουσιάζουν είναι εντυπωσιακή. Πιστεύω όμως ότι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει ταλέντο και δυνατότητες. Η οργάνωση είναι αυτή που λείπει από τις περισσότερες ομάδες στην Ελλάδα, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν αυτό το έμφυτο ταλέντο του Έλληνα ποδοσφαιριστή. Για να μην τα ρίχνω όλα στην οργάνωση, θα πρέπει και εμείς οι προπονητές να εκπαιδευόμαστε και να εξελισσόμαστε συνεχώς, έτσι ώστε να εκπαιδεύουμε σωστά τους ποδοσφαιριστές για να μπορούν οι σύλλογοι να στηρίζονται στον Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Και τέλος πείτε μας δυο λόγια για τον Αστέρα Τρίπολης και τους ανθρώπους που πλαισιώνουν τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές.

Η ομάδα του Αστέρα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου σε όλους τους τομείς και αγωνιστικά και οργανωτικά. Όσον αφορά στις υποδομές, μιας και είναι το πεδίο που εργάζομαι, οι συνθήκες είναι εξαιρετικές. Οι άνθρωποι που εργάζονται στην ομάδα βρίσκονται καθημερινά στο πλευρό μας. Έχουν την εποπτεία όλων των εξωαγωνιστικών θεμάτων και τα προβλήματα λύνονται εν τη γενέσει τους. Έτσι οι ποδοσφαιριστές και το προπονητικό τιμ κάνουν τη δουλειά τους αμερόληπτοι. Πάνω απ’ όλα είμαστε μία οικογένεια. Οπότε έχουμε όλα τα εργαλεία να δουλέψουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

EURO U17

Στην Κύπρο το EURO U17 – Αυτοί θα διεκδικήσουν...

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας U17 κάνει σέντρα στην Κύπρο, για πρώτη φορά στα χρονικά. Ανάμεσα στις ομάδες...
ΗΠΑ

“Δεν ήθελα να φύγω από την Μπαρτσελόνα” – Ανακοίνωσε…...

Ο Αργεντινός αστέρας αναφέρθηκε στην απόφαση του να αποχωρήσει από τη Μπαρτσελόνα, αλλά και το πότε θα...
Εθνική Ανδρών

“Δεν είναι αποτυχία, είναι βήματα προς την επιτυχία”!

Η Εθνική μας ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί κόντρα στη Γεωργία, με αποτέλεσμα να επικρατεί απογοήτευση. Ο Οδυσσέας...
ΠΑΟΚ

“Ενα εξωπραγματικό ταλέντο”!

Ο Προπονητής του ΠΑΟΚ μίλησε για το μεγάλο του ταλέντο, λέγοντας τα καλύτερα λόγια. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε...
Παναθηναϊκός

Τσεκάρει ταλέντο της Φενέρ ο Παναθηναϊκός!

Ο Παναθηναϊκός φέρεται να τσεκάρει την περίπτωση του νεαρού Τούρκου ποδοσφαιριστή, που ξεχώρισε ο Φατίχ Τερίμ. Όπως υποστηρίζει...