Παρασκευή, 19/04/24
Προπόνηση

Προπόνηση θέσεως-Το κλειδί της επιτυχίας

Στο συγκεκριμένο κείμενο θα ασχοληθούμε με μια ξεχωριστή περίπτωση προπόνησης…την προπόνηση θέσεως .Όπως εξελίσσεται το ποδόσφαιρο, έτσι εξελίσσονται και εξειδικεύονται και οι προπονήσεις. Η προπόνηση θέσεως λοιπόν είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό και βρίσκει έδαφος σε φυτώρια μεγάλων club.Θα μπορούσαμε να την χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες ,την θεωρητική ,όπου μέσο βιντεοπροβολών και animation όπου ο προπονητής καθοδηγεί τον παίχτη στη θέση και τον ρόλο του ,καθώς και στην πρακτική όπου γίνεται συγκεκριμένη προπονητική μονάδα πάνω στον παίχτη και τα χαρακτηριστικά της θέσης του…

akadimies agglia

Κάθε θέση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Κατά την ηλικία των 11 και 12 ετών οι προπονητές αντιλαμβάνονται πλέον σε ποια θέση μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Σε μικρότερες ηλικίες οι προπονητές βάζουν τα παιδιά να περάσουν από πολλές θέσεις ,μέχρι να βρουν ποια είναι εκείνη που τους ταιριάζει περισσότερο .Έτσι σίγα σίγα τοποθετούν το παιδί στην ανάλογη ζώνη του γηπέδου (άμυνα-κέντρο- επίθεση ) και μετά την ηλικία των 12 καλό είναι να αρχίζει το παιδί να εξειδικεύεται στη θέση που του ταιριάζει με βάση τα τεχνικά και σωματικά χαρακτηριστικά .Μάλιστα, σε πολλές επαγγελματικές ομάδες υπάρχει προβολή των συστημάτων (επιθετική ανάπτυξη ,αμυντική συμπεριφορά) σε κίνηση με προγράμματα animation για την καλύτερη αφομοίωση των θέσεων των παιχτών πριν βγουν προπόνηση.

akadimies agglia3

Σε όλες τις θέσεις υπάρχει ειδικό ασκησιολογιο έτσι το παιδί κάνοντας προπόνηση θέσεως με έναν προπονητή σε άλλη ώρα και μέρα ,νοητική στην αίθουσα και ακολούθως προπόνηση στο γήπεδο με την ομάδα είναι σε μεγαλύτερη τακτική ετοιμότητα και μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις μιας επαγγελματικής ομάδας όταν φτάσει στα 17-18.Τώρα όσον αφορά την ενδυνάμωση η κάθε θέση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Όσο μεγαλώνει το παιδί μεγαλώνουν και οι προπονήσεις σε ένταση, διάρκεια και συχνότητα. Από την ηλικία των 14 τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν τις δυνατότητες τους και οι προπονητές μπορούν να αντιληφθούν πόσο μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις του ποδοσφαίρου και σε ποια θέση μπορούν να αποδώσουν στο maximum.Στις μεγάλες ομάδες υπάρχει ένα σωστό “φιλτράρισμα”.

akadimies agglia2

Ωστόσο, δεν γίνεται πάντα να πέφτουν μέσα 100%. Όσο πιο γρήγορα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η ατομική προπόνηση θέσεως πάνω στο ποδοσφαιριστή τόσο πιο γρήγορη και ποιοτική θα γίνει η ένταξη του στη μεγάλη ομάδα. Να τονίσουμε πως δεν υπάρχουν θέσεις που τακτικά να είναι πιο εύκολες από κάποιες άλλες ,Όπως επίσης παρατηρούμε ότι ακόμη και σε ξένα πρωταθλήματα υπάρχουν παίκτες που τακτικά κάνουν μεγάλα λάθη.

akadimies agglia4

Παράλληλα, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο όπου πλέον μπορούμε μέσω αιματολογικών και εργομετρικών εξετάσεων να καταλάβουμε τις οργανικές και σωματικές δυνατότητες του ποδοσφαιριστή που είναι ένα σημαντικό κριτήριο για το που θα τον τοποθετήσουμε και σε ποια θέση μέσα στον αγωνιστικό χώρο θα ανταποκριθεί με επιτυχία. Το ασκησιολόγιο για προπόνηση θέσεως από προπονητή σε προπονητή διαφέρει πολύ, όπως και από θέση σε θέση. Επίσης, οι ασκήσεις χρόνο με το χρόνο αλλάζουν και τροποποιούνται, με αποτέλεσμα σε μερικά χρόνια από σήμερα αυτές που υπάρχουν να μην έχουν καμία σχέση με τις μελλοντικές.

Το ποδόσφαιρο αλλάζει και θα πρέπει να γίνεται εξειδίκευση πάνω στους νέους παίκτες και τη θέση τους. Αν θα έπρεπε να πούμε με μερικές λέξεις τι πρέπει να περιέχει μία εξειδικευμένη προπόνηση θέσεως θα λέγαμε: Οι συνδυασμοί πολλών τεχνικών στοιχείων είναι το μυστικό της επιτυχίας .Φανταστείτε μια προπόνηση εξειδικευμένη σε ένα αριστερό μπακ. Οδηγεί τη μπάλα με ταχύτητα ανάμεσα σε κώνους ,ταυτόχρονα με κάποιον ιμάντα τον κρατάμε αντίσταση ,βγαίνοντας από τους κώνους ετοιμάζεται για σέντρα και την ώρα της εκτέλεσης έχοντας δύο πασσάλους μέσα στη περιοχή (που παίρνουν το ρόλο των παικτών), πετάμε ένα φανελάκι σε ένα από τους δύο για να αναγκάσουμε το μπακ να σηκώσει κεφάλι και να σημαδέψει τον άλλο πάσσαλο. Άρα έχουμε σε μια άσκηση οδήγημα,τεχνική, αντίσταση, ισορροπία, αντίληψη και ποιότητα στη σέντρα… και όλα αυτά… ξανά και ξανά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ολυμπιακός

Με ήρωα τον Τζολάκη στους… “4” ο Ολυμπιακός!

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει την μεγάλη πρόκριση στους "4" του Conference League, με τον νεαρό τερματοφύλακα...
Top10

Μια 10αδα από κορυφαίους… που ΔΕΝ σήκωσαν το ΤσουΛου!

Πολλοί αστέρες έχουν καταφέρει πολλά στην καριέρα τους, ωστόσο δεν κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση του Champions...
Top5

Οι… τεμπέληδες τερματοφύλακες που πέρασαν από το ποδόσφαιρο!

Ανά την ιστορία του ποδοσφαίρου, έχουν καταγραφεί και “τζάμπα” περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που πληρώνονταν χωρίς να παίρνουν καν...
Super League 2 U19

Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής της Super League 2...

Η Super League 2 U19 φέρνει ματσάρες με την 10η αγωνιστική της, που κάνει σέντρα το Σαββατοκύριακο. Αναλυτικά...
Ολυμπιακός (U19)

Ραντεβού με την… ιστορία για τον Ολυμπιακό!

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για μια μεγάλη μάχη αύριο (15:00) κόντρα στην Γαλλική Ναντ, για μια θέση στον...