Παρασκευή, 29/03/24
Χρήστος Λάμπρου

Προπόνηση τερματοφύλακα

Ποιος είναι ο στόχος της σχολής σας;
Στόχος μας είναι η τεχνική βάση για την εξέλιξη των αθλητών (τερματοφυλάκων), η κατανόηση της θέσης του σύγχρονου τερματοφύλακα και η ευχαρίστηση του αθλητισμού.

Τι σημαίνει εξειδικευμένη προπόνηση τερματοφύλακα;
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η Athens Goalkeepers Academy (A.G.A) είναι ουσιαστικά το φροντιστήριο του τερματοφύλακα. Το team της (A.G.A) αποτελείται από προπονητή τερματοφυλάκων, γυμναστή εργοφυσιολόγο, αθλητικό ψυχολόγο και διατροφολόγο ενα πλήρες προγράμμα επαγγελματικης και προπονητικής εκπαίδευσης. Αυτό που προσπαθούμε μέσα από τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούμε είναι να δημιουργήσουμε σκεπτόμενους τερματοφύλακες με προσωπικότητα, ηγέτικη ικανότητα κι όχι πιόνια.

12742600_10207183655803615_3431253278432296902_n
Τι κερδίζει σ’ αυτές τις προπονήσεις ένας τερματοφύλακας;
Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας είναι ότι η ακαδημία μας έχει ως στόχο όποιος τερματοφύλακας έρχεται εδώ να τον φτάσουμε στο 100% του. Προσέξτε, όχι στο 100% γενικά, γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά στο δικό του 100%. Ο κάθε πορτιέρο είναι ξεχωριστός κι έχει τη δική του προσωπικότητα και ικανότητες.

Ποια είναι τα προβλήματα που έχει ένας τερματοφύλακας και σε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να δουλέψει;
Όλα ξεκινούν από τη βάση, όταν ξεκινάς να χτίσεις ένα κτίριο ξεκινάς κι εκεί από τα θεμέλια. Στις ηλικίες 8-12, λοιπόν, προσπαθούμε να δώσουμε τις βάσεις τεχνικής λεπτομέρειας στο παιδί, προκειμένου να μην μάθει λάθος της τεχνικές που πρέπει να γνωρίζει ένας τερματοφύλακας, γιατί αυτά θα είναι δύσκολο να τα αλλάξει στην πορεία. Αυτό που μας ενδιαφέρει σ’ αυτές τις ηλικίες δεν είναι τόσο πολύ η απόδοση του παιδιού στη φυσική κατάσταση, όσο να κάνει σωστές κινήσεις και να παίρνει σωστές αποφάσεις. Να πάρει τις βάσεις δηλαδή και ύστερα σιγά σιγά να δουλέψει και την φυσική κατάσταση πάνω σ’ αυτές.

12516735_10207202088784428_1684317471_o
Έχεις κάποια συγκεκριμένη προπονητική φιλοσοφία που χρησιμοποιείς;
Για εμένα υπάρχουν 5 προπονητικές φιλοσοφίες για τον τερματοφύλακα: η ιταλική, η αγγλική, η βελγική (ή γερμανική), η ολλανδική και η ισπανική. Όλες οι σχολές αυτές έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, ωστόσο εγώ έχω φιλτράρει αυτές τις φιλοσοφίες και προσπαθώ να τις περάσω σε μία, μέσα από την εμπειρία που έχω αποκομίσει απο παρα πολλα σεμινάρια που εχω παρακολουθήσει σε όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα η ιταλική σχολή υποστηρίζει ότι σε μία φάση από τα πλάγια αν γίνει παράλληλη μπαλιά προς το πέναλτι, ο τερματοφύλακας κάνει επίθεση με πτώση με τα χέρια στην μπάλα, ενώ οι Βέλγοι ή οι Γερμανοί χρησιμοποιούν την τεχνική του spread, δηλαδή ανοίγουν τα χέρια τους και τα πόδια τους σαν βεντάλια για να κλείσουν περισσότερο χώρο. Είναι μία τεχνική που τη χρησιμοποιούν στο χάντμπολ.Αυτό είναι κάτι που κάνει ο Νόιερ της Μπάγερν. Το τι θα κάνει ο τερματοφύλακας, όμως, δεν εξαρτάται από τι πιστεύω εγώ ότι είναι καλό, αλλά από την αξιολόγηση της φάσης απο τον τερματοφύλακα. Ανάλογα με την φιλοσοφία της ομάδας, τη σωματοδομή και τις ικανότητες ενός πορτιέρο, εμείς οι προπονητές τερματοφυλάκων δουλεύουμε πάνω στην αντίστοιχη φιλοσοφία, γιατί έτσι θα καταφέρει να γίνει καλύτερος και να ξεχωρίσει. Πάντα επενδύεις σ’ αυτά που μπορεί να κάνει ο τερματοφύλακας, όχι σ’ αυτά που θέλεις να κάνεις εσύ.

Πώς εκμεταλλεύεσαι τα ειδικά χαρακτηριστικά ενός πορτιέρο;
Η φιλοσοφία μας είναι να βελτιώσουμε όσο περισσότερο γίνεται τα θετικά του στοιχεία κι όχι τα αρνητικά. Προφανώς και δουλεύουμε με τέτοιο τρόπο ώστε τα λάθη που κάνει ο τερματοφύλακας να τα διορθώσουμε, τα βασικά τουλάχιστον, ωστόσο θεωρώ ότι όταν προσπαθείς έναν παίκτη μόνο να τον διορθώσεις, τότε δεν θα έχεις αποτέλεσμα. Πρέπει να δουλέψεις περισσότερο στα καλά του στοιχεία και να τα αναπτύξεις όσο μπορείς για να καταφέρεις ν’ αναδείξεις στοιχεία που έχει. Στο ποδόσφαιρο δυστυχώς δεν υπάρχει λάθος και σωστό, αλλα σωστές και λάθος αποφάσεις.

12737074_10207202088544422_2079297097_o
Σε ποια άλλα στοιχεία επικεντρώνεστε;
Η προπόνηση που κάνουμε εμείς είναι στοχευμένη στον τερματοφύλακα. Εμείς εξειδικευόμαστε στη λεπτομέρεια, αλλά κυρίως στη νοητική προετοιμασία του παίκτη και ψυχολογία. Αυτό είναι και το δυσκολότερο. Πρέπει να βάλεις τον τερματοφύλακα στη διαδικασία να σκεφτεί και να “διαβάσει” τη φάση πριν ενεργήσει. Αυτό λέμε πάντα. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να πούμε σ’ ένα τερματοφύλακα “πέσε δεξιά” ή “πέσε αριστερά”. Για ποιο λόγο να του πεις που θα πάει το σουτ και να μην τον αφήσεις να αντιληφθεί αυτός τη φάση; προφανώς και την ώρα του αγώνα ο αντίπαλος επιθετικός δεν θα του πει που θα σουτάρει. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να κάνουμε τους τερματοφύλακες που προπονούνται μαζί μας να σκέφτονται και να βρίσκουν τη λύση από μόνοι τους. Δεν είναι, όμως, κάτι που γίνεται εύκολα, είναι θέμα δουλειάς και ή το έχεις ή δεν το έχεις.

Γιατί είναι σημαντικό για ένα νέο τερματοφύλακα να μάθει σωστά τα τεχνικά στοιχεία της θέσης;
Θέλουμε όσα παιδιά έρχονται σ’ εμάς να παίρνουν βασικά στοιχεία που θα τους βοηθήσουν. Πολύ σημαντικό είναι η τεχνική. Τεχνική υπάρχει σε όλα τα μέρη του ποδοσφαίρου, πώς θα πάρεις την αρχική θέση ετοιμότητας, πώς θα κινηθείς, πώς θα τρέξεις, είτε μπροστά η διαγώνια είτε με πλάγια βήματα, πώς θα μπλοκάρεις την μπάλα, πώς θα κάνεις μια τεχνική πτώσης, πώς θ’ αποκρούσεις την μπάλα, πώς θα διατηρήσεις το κέντρο βάρους σου,την τεχνική έξοδο ψηλά, τεχνική τετ-α-τετ κ.ο.κ. Το πλάνο μας κινείται σε ένα βάθος πενταετίας και θέλει συνεχή εξάσκηση προκειμένου με την επανάληψη να γίνει βιωματική η προπόνηση στον παίκτη και ως εκ τούτου να του γίνει συνήθεια. Βέβαια το πιο σημαντικό είναι η προπόνηση, όσες περισσότερες φορές κάνεις κάτι, τόσο καλύτερο το μαθαίνεις.

12767499_10207202088184413_1901228555_n
Πώς γίνονται οι προπονήσεις; Υπάρχουν κάποιες θεματικές ενότητες;
Οι προπονήσεις γίνονται πάντα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τερματοφύλακα, αυτό μπορεί να σημαίνει μία ή πέντε προπονητικές μονάδες την εβδομάδα. Προσπαθούμε μέσα από μία πληροφορία να βγάλουμε όσα περισσότερα γίνεται, το μυαλό δεν μπορεί να συγκρατήσει πολλές πληροφορίες. Δουλεύουμε, λοιπόν, κάθε φορά μία κατάσταση σε διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα έστω ότι δουλεύουμε σε μία προπονητική μονάδα την έξοδο ψηλά σε διαφορετικές συνθήκες ή σε οποιαδήποτε ρεαλιστική κατάσταση αγώνα. Κάνουμε δηλαδή ρεαλιστικές προπονήσεις σε καταστάσεις αγώνα, ώστε ο τερματοφύλακας να είναι προετοιμασμένος ν’ αντιδράσει σωστά αν του τύχει αντίστοιχη φάση στον αγώνα.

Συγχωρούνται τα λάθη στον τερματοφύλακα;
Σε έναν παίχτη αν κάνει μια λάθος μεταβίβαση η υποδοχή συγχωρείται, στον τερματοφύλακα όχι όμως. Οι νέοι τερματοφύλακες είναι σημαντικό να κάνουν λάθη και να μάθουν μέσα από τα λάθη τους, χωρίς απογοήτευση. Ο έξυπνος τερματοφύλακας δεν χρειάζεται να κάνει ο ίδιος λάθος για να μάθει, μπορεί να μάθει από τα λάθη των άλλων.

1
Πώς
εξετάζεις την πρόοδο που έχουν οι τερματοφύλακες στην αγωνιστική περίοδο;
Κάθε σαββατοκύριακο παρακολουθούμε τους αγώνες που δίνουν οι τερματοφύλακες που προπονούνται μαζί μας. Προφανώς δεν προλαβαίνουμε να πάμε σε όλα, αλλά μέσω video έχουμε εικόνα για το πώς τα πήγαν και τι έκαναν. Έτσι έχουμε εικόνα για την αγωνιστική τους κατάσταση με τις ομάδες τους. Έρχεται λοιπόν η ώρα για την βιντεοανάλυση, καθόμαστε μαζί τους και τους εξηγούμε που έκαναν λάθη και πώς θα τα διορθώσουν.

Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για το σύγχρονο τερματοφύλακα;
Είναι τα νοητικά, σωματικά και τεχνικά. Το πρώτο πράγμα που εμείς βλέπουμε είναι η ισχυρή προσωπικότητα. Να έχει αντίληψη, ηγετική ικανότητα, να μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις να καθοδηγεί στο παιχνίδι. Η σωματοδομή είναι κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο, να έχεις τις κατάλληλες φυσικές ικανότητές σε δύναμη, ταχύτητα, αλτικότητα, αντίδραση. Η σωστή δουλειά και συνδυασμός όλων αυτών κάνει το πακέτο.

Κλείνοντας θα ήθελες να πεις κάτι στους υποψήφιους πορτιέρο που θέλουν να κάνουν καριέρα;
Κατ’ αρχάς ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε να μιλήσω για τη δουλειά που κάνουμε εδώ. Θέλω να πω στους νεαρούς τερματοφύλακες ότι όταν βάζουμε ένα στόχο, όσο πιο πολύ τον κυνηγούμε, όσο πιο πολύ δουλεύουμε για να πετύχουμε κάτι, στο τέλος το καταφέρνουμε, τον πετυχαίνουμε το στόχο!

10682228_10203623643325528_8521789853413286614_o
Βιογραφικό
Ο Χρήστος Λάμπρου είναι προπονητής τερματοφυλάκων με διπλώματα UEFA Α Goalkeeping Coach, UEFA B License in Coaching Football, Goalkeeping Coach of Coerver Coaching Greece, British FA Goalkeeping 1, British FA Goalkeeping 2 και Technical Analysis Through Video. Έχει θητεία στην εθνική ομάδα των Νέων και σε αρκετούς συλλόγους όπως Ηρακλής Ψαχνών, Αιγάλεω, Γλυφάδα, Πανιώνιος και είναι ιδρυτής και προπονητής στην Athens Goalkeepers Academy.

12006265_10206243582862379_6152396642038081665_n

Επικοινωνία:
Τηλ.: +30 693 9594325
E-mail: athens_goalkeepers_academy@hotmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

This Is Sport... What?

Υπάρχει άθλημα που… τρως Pancakes και πέφτει ξύλο!

Ένα άθλημα που προέρχεται από το… μακρινό 1199 στα Μίντλαντς της Βρετανίας! Λέγεται Atherstone Ball Game και πρόκειται...
Old Stories

Ο Λεβαντόφσκι είχε φτάσει κοντά στον Παναθηναϊκό! – Γιατί...

Αλήθεια, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν γνωρίζαμε το τι θα είχε συμβεί στο μέλλον; Αυτό...
Ισπανία

“Ο Μέσι πρέπει να είναι ο επόμενος προπονητής της...

Άπαντες θα ήθελαν να δουν τον Μέσι ξανά στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο υπάρχει και... κάποιος που τον θέλει...
Γερμανία

Γιατί η Ντόρτμουντ δεν “ψήθηκε” για τον… Ρονάλντο;

Ο Πορτογάλος αστέρας είχε προταθεί στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ωστόσο αυτή δεν το κυνήγησε.
Εθνική Ανδρών

“Ο αποκλεισμός πονάει, αλλά δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε...

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας έδωσε το... σύνθημα της επόμενης ημέρας, μετά τον αποκλεισμό από τη Γεωργία Ο...